Spelt

Triticum spelta

Speltmjöl, även kallat dinkelmjöl - finns både siktat och fullkorn. Spelt är ett uråldrigt sädesslag, odlat sedan minst 5000 år. Sorten vi odlar heter Oberkulmer Rotkorn, och är den vanligaste sorten i Norden.

Speltmjöl kan användas i stället för vetemjöl/grahamsmjöl eller blandas för att lyfta smak och bakegenskaper. Spelt skiljer sig från annat mjöl genom att det har lågt GI-värde, är rikt på mineraler och spårämnen, har ett högt proteininnehåll och har en mycket god smak. Speltkärnan omges av ett hårt skal som måste avlägsnas innan det går att mala. Skalningsprocessen i kombination med låg avkastning ger högre produktionskostnader jämfört med övriga sorter.

Spelt säljer vi också som hel kärna, vilket kan användas i stället för ris, bulgur eller liknande. Gott till mustiga grytor, köttfärsröra o.dyl.

spelt